increase Fonts
decrease Font
reset Font
page style Back/White
page style White/Back
page style Standard

Υπηρεσίες

Ενεργειακές επιθεωρήσεις

Ενεργειακές επιθεωρήσεις

Ο ενεργειακός επιθεωρητής είναι φυσικό πρόσωπο, εγγεγραμμένο στα αντίστοιχα μητρώα, που διενεργεί ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων ή/και συστημάτων θέρμανσης ή/και κλιματισμού.

Τι κάνει με λίγα λόγια ένας Ενεργειακός  Επιθεωρητής;

Οι  ενεργειακοί επιθεωρητές είναι σε θέση να αξιολογούν ενεργειακά τα ακίνητα και να εκδίδουν  Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης για επαγγελματικούς χώρους ή κατοικίες.

Σε τι βοηθάει ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης;

Το Πιστοποιητικό  αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου οι ιδιοκτήτες να είναι σε θέση να μισθώνουν  ή να μεταβιβάζουν τα ακίνητα τους, αλλά και για να μπορέσουν να ενταχθούν στο επιδοτούμενο Πρόγραμμα  Εξοικονομώ Κατ Οικον.

Ποιες ενέργειες κάνει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής;

Ο  ενεργειακός επιθεωρητής είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τα ενεργειακά προβλήματα των ακινήτων και να συμβουλεύει κατάλληλα τους ιδιοκτήτες αλλά και τους ενοίκους ακινήτων για τεχνικές λύσεις που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή θωράκιση του χώρου τους αλλά και στην αναβάθμιση ή βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και συστημάτων.

Επιθεώρηση θέρμανσης

Πότε απαιτείται η Ενεργειακή Επιθεώρηση Εγκαταστάσεων θέρμανσης;

Η Ενεργειακή Επιθεώρηση Λεβήτων και Εγκαταστάσεων Θέρμανσης προηγείται της αρχικής ενεργειακής επιθεώρησης ενός κτιρίου και πιο συγκεκριμένα απαιτείται σε λέβητες και συστήματα θέρμανσης εγκατεστημένης ισχύος από 20kW και πάνω, ενώ σε περίπτωση αντλιών θερμότητας από 12kW και πάνω.

Συχνότητα επιθεωρήσεων συστημάτων θέρμανσης:

Λέβητας με ονομαστική ισχύ 20 – 100kW:  Κάθε 5 χρόνια

Λέβητας με ονομαστική ισχύ  > 100kW   :  Κάθε 2 χρόνια & κάθε 4 χρόνια αν πρόκειται για καύση αερίου

Ανεξαρτήτως καυσίμου > 20kW και παλαιότεροι των 15 ετών   : Μία φορά εφάπαξ

Αντλία θερμότητας  >12kW                   : Κάθε 5 χρόνια

Ποιά είναι η διαδικασία της Ενεργειακής Επιθεώρησης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης;

Ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του κτιρίου:

- Έρχεται σε επαφή με τον ενεργειακό επιθεωρητή και του αναθέτει την ενεργειακή επιθεώρηση της εγκατάστασης θέρμανσης

- Προσκομίζει στον ενεργειακό επιθεωρητή όλα τα απαραίτητα έγγραφα & σχέδια του κτιρίου και των εγκαταστάσεών του (π.χ. αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου, σχέδια ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, πιστοποιητικά και δελτία αποστολής υλικών, φύλλο συντήρησης και ρύθμισης των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, κ.ά.).

- Εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης του επιθεωρητή στους εσωτερικούς κοινόχρηστους και ιδιόκτητους χώρους για την επιθεώρησή τους.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής λεβήτων:

- Καταχωρεί την επιθεώρηση σε ειδική μερίδα του Αρχείου Επιθεωρήσεως Κτιρίων, μαζί τα στοιχεία του κτιρίου και λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου της επιθεώρησης από αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

- Επιθεωρεί το σύστημα θέρμανσης  και τις εγκαταστάσεις του

- Συμπληρώνει το τυποποιημένο Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Λέβητα ή Εγκατάστασης θέρμανσης

α) Καταγράφει και επαληθεύει στοιχεία που έχει αρχικά συλλέξει από τον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή

β) Καταγράφει τα στοιχεία που συλλέγει από το δελτίο εγκατάστασης και το φύλλο συντήρησης και ρύθμισης

γ)  Καταγράφει τα αποτελέσματα αξιολόγησης της επιθεώρησης, διαπιστώσεις και συστάσεις για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της εγκατάστασης θέρμανσης και του λέβητα.

- Καταχωρεί το Έντυπο Επιθεώρησης στο Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων με τον αριθμό πρωτοκόλλου που έχει εκδοθεί, ενώ αντίγραφο του εντύπου παραδίδει στον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή του κτιρίου σφραγισμένο και υπογεγραμμένο.

Photo Gallery